Conciërge B: Rudi

Rudi, jij werkt bij ons als conciërge B. Vertel eens over jouw werk bij De Rooi Pannen.

“Ik ben conciërge B op het Mbo Horeca van De Rooi Pannen in Breda. Het is mijn belangrijkste taak om ervoor te zorgen dat onze schoolomgeving prettig en veilig is. Daarbij is het mooi dat ons mbo een kleinschalig karakter heeft. Daardoor ken je als conciërge zo’n beetje alle collega’s en studenten van gezicht. Aan het begin van elke dag staan we ook bij de ingang van het gebouw om iedereen te verwelkomen.

Verder heb ik de bekende taken van een conciërge. Zo begeleid ik leveranciers en monteurs door het gebouw als er werkzaamheden zijn. Ook kun je denken aan het aannemen van pakketten en het verzorgen van de interne post. Maar je werkt bijvoorbeeld ook mee aan het opbouwen van de open dag. Dat is erg gaaf, omdat je op zo’n dag met alle collega’s en studenten iets moois neerzet en echt een teamspirit voelt.

Als conciërge heb ik verder wat je een maatschappelijke functie kunt noemen. Daarbij sta je veel in contact met de mensen in het gebouw. Soms ben je dan de degene die een schouderklopje of een zetje in de goede richting geeft. Zo knoopte ik pas een praatje aan met een student die bezig was met het opzetten van een eigen bedrijf. Omdat ik daar zelf ervaring mee heb, heb ik die student aangemoedigd om dat vooral te doen.”

Wat vind je leuk aan jouw werk?

“Ik vind het leuk dat je als conciërge klaar kunt staan voor andere mensen. Ik zou mezelf dan ook omschrijven als een verzorgend type, als iemand die graag attent is. Misschien speelt daarbij ook wel mijn horeca-achtergrond mee. Soms schiet ik ook automatisch in die rol. Bijvoorbeeld als ik bij een avonddienst in ons onderwijshotel en onderwijsrestaurant automatisch de jas aanneem van gasten.

Maar het grootste deel van de tijd ben je er natuurlijk voor collega’s en studenten. Zo was onlangs de receptie onderbezet en nam ik daar het werk over. Soms gaat het ook om dingen waar je niet zo snel aan denkt. Zo had ik pas een student die zijn fietssleutel kwijt was. Na veel zoeken zonder resultaat sta je dan ineens een fietsslot door te slijpen. Die student was wel blij dat hij eindelijk naar huis kon.

Ten slotte is het gaaf om in een gebouw als dit te werken als conciërge. Het is onderdeel van een oude kazerne die zorgvuldig gerestaureerd is. Het geeft een vorstelijk gevoel om hier aan de slag te zijn. Toen ik hier vorig jaar voor het eerst was bij mijn sollicitatie, dacht ik dan ook: wat een prachtig gebouw. En natuurlijk is ook de locatie geweldig, zo midden in de Bredase binnenstad.”

Hoe zou je de sfeer in je team omschrijven?

“We hebben in ons team een hele fijne sfeer, waarbij we van alles delen met elkaar. In vergelijking met het werk in de horeca dat ik hiervoor deed, heb ik nu ook wat oudere collega’s. Daardoor zijn de gespreksonderwerpen weer heel anders. Naast dat ik in deze baan meer vastigheid heb en goede arbeidsvoorwaarden, maakt dit dat ik me bij De Rooi Pannen goed op mijn plek voel.”