Leerjaar 3
In leerjaar 3 en 4 is de juiste leerweg bepaald en word je voorbereid op het examen.
De volgende vakken worden verplicht aangeboden:
- Nederlands:
- Engels;
- economie;
- wiskunde
- sport en bewegen;
- CKV;
- maatschappijleer (alleen voor BA en KA);
- biologie (alleen voor GT).
Je maakt kennis met het profiel Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR). Daarin leer je zaken als hygiëne, veiligheid, gezonde voeding, diverse kook- en baktechnieken, serveren en het ontvangen van gasten tijdens hun vakantieverblijf. Je leert veel vanuit de echte praktijk. We hebben immers eigen keukens, een eigen restaurant en een eigen winkel. Wat je na onze opleiding ook gaat doen, je leert bij ons hoe je gastvrij met mensen omgaat. Dat is altijd nuttig.
In de basis- en kaderklassen sluit je in leerjaar 3 de vakken maatschappijleer en HBR af. Na afsluiten van HBR ga je in het 4e leerjaar verder specialiseren. Daarvoor heb je de keuze uit twee ‘menu’s’. Bij het ene menu verdiep je jezelf verder in het koken, serveren en het organiseren van evenementen. In het andere menu ligt de focus juist op bakken, traiteur en patisserie.
In de Gemengde-/Theoretische leerweg sluit je het vak HBR in leerjaar 4 af met een landelijk examen.
- Je doet praktijkervaring op tijdens de praktijklessen in leerjaar 3 en 4. Deze praktijk is gericht op horeca, bakken en recreatie.
- In leerjaar 3 loop je intern stage in de aula en in de winkel.
- In leerjaar 3 loop je een week stage. Dit geldt voor alle leerwegen. Je bent zelf verantwoordelijk voor een stageadres. Tijdens de stage komt altijd een docent op bezoek om te informeren hoe het gaat.
De toelating bestaat uit de volgende onderdelen:
• een schriftelijke aanmelding
• advies van de basisschool voor de leerweg
• mogelijk deelname testdag
• gesprek met ouders en leerling
Je kunt doorstromen naar leerjaar 4.
Als leerling van De Rooi Pannen hoef je geen onderwijsgeld te betalen aan onze school. Dat betekent dat je geen geld kwijt bent aan boeken en overige leermiddelen. Ook de kosten voor excursies etc. nemen wij zelf voor onze rekening. Zaken die eigendom worden van jou, zoals vakkleding voor de praktijklessen, zijn van de regeling uitgezonderd.
Heb je nog vragen? Stel ze aan: