Kok

De kerntaak van de kok is het verrichten van voorbereidende werkzaamheden en het vervaardigen van producten op basis van recepturen. Belangrijk voor een kok is dat hij/zij de basistechnieken beheerst om deze basistechnieken vervolgens verder te kunnen ontwikkelen. De kok is werkzaam in de horeca, instellingskeuken, contractcatering en recreatie en binnen die bedrijfstakken in verschillende soorten maaltijdverstrekkende en –producerende bedrijven onder verantwoordelijkheid van een leidinggevende. Maar het gaat ook om volwassenen die zich, na een carrière in een andere richting, willen laten omscholen. Een belangrijk aandachtspunt is de beroepshouding van een kok. Het gaat hierbij om het ontwikkelen van persoonlijke kwaliteiten (in het bijzonder zelfstandigheid en flexibiliteit) en om veilig werken. Samen met de beheersing van vaktechnieken ontwikkelt een kok op die manier voldoende zelfvertrouwen om zijn weg te vinden in een beroep dat constant in verandering is.

Het examen wordt afgenomen door de SVH. Het examen SVH Kok is ontwikkeld voor horecatalenten die een diploma willen halen om aan de slag te gaan als kok. Het gaat om talenten die graag met hun handen werken en zich puur focussen op vakinhoud. De branchediploma’s van SVH zijn specifiek erop gericht om de performance van medewerkers op de werkvloer te verbeteren.

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Vaktheorie

  • bedrijfsformules
  • inrichting van werkruimten
  • distributietechnieken
  • productietechnieken
  • grondstoffen en productievoorbewerking
  • kook- en bereidingstechnieken
  • afwerkingstechnieken
  • schoonmaak- en opdeeltechnieken
  • hygiëne
  • warenkennis
  • bestellen van ingrediënten

Praktijk

  • snij- en spuittechnieken
  • maken van diverse bouillons
  • bereiden van soepen en salades
  • maken van diverse aardappelgarnituren
  • diverse groentebereidingen
  • koude en warme sauzen
  • bavaroises en parfaits
  • bakken en braden van vis en vlees kooktechnieken

Opleiding planning