Workshop Koken met bier Vega

De bierkeuken illustreert het levenslustige karakter van de Bourgondiër. Al eeuwen lang maakt bier deel uit van hun levensstijl. Als bron van soorten hop, gerst en water hebben België en Nederland in het begin van de vorige eeuw grote hoeveelheden bieren verdeeld over verschillende brouwerijen. Dit toont wel aan hoeveel streekgebonden keukens verweven zijn met bier. Kijk alleen maar naar de diversiteit van stoofschotels, marinades, klassieke gerechten en lokale lekkernijen. Bier geeft gerechten smaak, geur en persoonlijkheid. Hop laat bijvoorbeeld een puntje bitterheid achter, witbier kenmerkt zich door een beetje zuurheid terwijl een bruin bier zorgt voor een meer zoet of bitteraccent en een gekarameliseerde toets.

Kortom, het koken met bier levert een breed scala aan gerechten en smaken. Zeker ook als vega-variant. In deze workshop besteden we aandacht aan verschillende soorten recepturen waarbij bier een vast ingrediënt is. Daarnaast combineren we bier met gerechten en gerechten met bier. De complexheid aan smaken in bier maakt een pairing mogelijk waar je combinaties tegen komt die je niet verwacht. De door jou bereide gerechten proef je tijdens de workshop en je neemt de gerechten gedeeltelijk mee naar huis. Messen worden tijdens de workshop ter beschikking gesteld.

Gedurende schooljaar 2021/2022 wordt deze workshop gegeven op vrijdagavond van 18.30 – 22.00 uur.

Tijdens de workshop wordt er een selectie gemaakt uit de volgende gerechten:

  • dressing/saus op basis van bier;
  • vegetarische burger;
  • nagerecht op basis van bier.

Workshop planning