Commercieel medewerker

(crebonummer 25134)

Dagopleiding (BOL), 3 jaar, niveau 3

Kiezen voor de opleiding Commercieel medewerker is kiezen voor een baan met toekomst, met veel mogelijkheden. In het bedrijfsleven wordt onderscheid gemaakt tussen commercieel medewerker binnendienst én buitendienst. Bij MBO Marketing/ Evenementen leiden we je op voor beide functies. Als binnendienstmedewerker werk je op kantoor. Je houdt je bezig met het ondersteunen van alle verkoopaspecten. Dat houdt bijvoorbeeld in het checken van nieuwe opdrachten, het adviseren van klanten en het uitwerken van offertes van klanten. Daarnaast ben je een belangrijk contactpersoon voor klanten en leveranciers. De buitendienstmedewerker heeft als belangrijkste taak het verkopen van producten of diensten. Je onderhoudt contact met klanten door deze regelmatig te bezoeken en zo bouw je een relatienetwerk op.

 

Als je voor deze opleiding kiest, dan moet je het leuk vinden om ‘dingen’ te verkopen, je vindt contact met mensen leuk en bent klantgericht en flexibel. Je bent vlot met cijfers en neemt initiatief.

Inhoud van de opleiding

Na het basisjaar kun je kiezen voor de opleiding Commercieel medewerker. In deze opleiding komen marketing en sales samen. Na het basisjaar, waarin je geleerd hebt wat marketing inhoudt, ga je je in het tweede jaar richten op sales en wat daarbij komt kijken. In de vorm van (praktijk)opdrachten ga je concreet het verkooptraject ervaren. Je zet het verkooptraject op en voert het ook echt uit. Dat wil zeggen dat je zelf klanten gaat benaderen en verkoopgesprekken voert. Ook het opstellen van offertes hoort daarbij. Relatiebeheer en communicatie met je klanten is belangrijk. Je stelt promotieactiviteiten op en beheert je gegevensbestand. Aan het kunnen omgaan met computers wordt dan ook de nodige aandacht besteed.

 

Marketing en sales zijn belangrijke vakken. Daarnaast volg je vakken als bedrijfseconomie, rekenen en computertoepassingen. Verder zijn Nederlands en één moderne vreemde taal verplicht. Tijdens de opleiding ga je twee periodes van veertien weken op stage.

BPV (stage)

Tijdens de opleiding ga je twee periodes van veertien weken op stage.

Eisen

• VMBO-diploma Kaderberoepsgerichte, Gemengde of Theoretische leerweg;
• Overgangsbewijs HAVO 3 naar HAVO 4.

Doorstroommogelijkheden

Met dit diploma kun je doorstromen naar een MBO niveau 4-opleiding.

Kosten opleiding

Als leerling van De Rooi Pannen hoef je geen onderwijsgeld te betalen aan onze school. Dat betekent dat je geen geld kwijt bent aan boeken en overige leermiddelen. Ook de ouderbijdrage, de kosten voor excursies etc. neemt De Rooi Pannen zelf voor haar rekening.

Zaken die eigendom worden van jou, zoals vakkleding voor de praktijklessen, zijn van de regeling uitgezonderd. Daarnaast moet je als leerling nog steeds les- of cursusgeld aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betalen.


Gratis reizen met het studentenreisproduct: nu ook voor MBO’ers onder de 18 jaar
Vanaf 1 januari 2017 hebben veel MBO-studenten onder de 18 jaar recht op een studentenreisproduct. Doe je een BOL-opleiding op niveau 1 of 2, dan is reizen altijd gratis. Voor minderjarige MBO'ers die een BOL-opleiding op niveau 3 en 4 volgen, is de kaart onderdeel van de prestatiebeurs. Dat betekent dat je de kaart moet terugbetalen als je niet binnen 10 jaar een opleiding afrondt.

Het studentenreisproduct is een digitaal abonnement dat je op jouw persoonlijke ov-chipkaart laadt bij een ophaalautomaat. Het is een geldig week- of weekendabonnement. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl of www.studentenreisproduct.nl.

Locatie(s)

Tilburg (locatie Wandelboslaan)

Heb je nog vragen?

Walter Dirks
Adjunct-directeur MBO Marketing/Evenementen


"Tot op heden kent onze afdeling alleen MBO niveau 4-opleidingen. Na het basisjaar kiezen de leerlingen voor hun definitieve MBO-opleiding: Medewerker marketing en communicatie of Medewerker evenementenorganisatie. Er is altijd een groep leerlingen die tijdens het basisjaar ontdekt dat ze toch meer voelen voor het verkoopaspect van het bedrijfsleven. Vaak hebben deze leerlingen de juiste commerciële instelling en, zoals we dat noemen, een goede babbel. Ook kan het zijn dat, voor sommige leerlingen, de theoretische achtergrond van de niveau 4 opleidingen wat te moeilijk blijkt. De praktische salesopleiding, Commercieel medewerker niveau 3, biedt dan de uitkomst."
De Rooi Pannen - Tilburg - Eindhoven - Breda | Disclaimer | Sitemap | Links Facebook Vimeo