Verkoper BBL

(crebonummer 25167)

Leren en werken (BBL), 2 jaar, niveau 2

Je werkt in een kwinkel in de sector food of non-food en hebt te maken met allerlei aspecten van het verkoopvak. Het contact met de klant staat voorop, zowel bij het verkoopgesprek als bij de afhandeling bij de kassa. Je moet ook een ontevreden klant op de juiste manier kunnen helpen. Daarnaast presenteer je artikelen en houd je de winkel schoon om een goede indruk achter te laten bij de klant. Je bent ook bezig met de ontvangst en opslag van goederen. Je valt onder de verantwoordelijkheid van de ondernemer en hebt een uitvoerende rol. Je werkt vaak in teamverband en hebt ook eigen verantwoordelijkheid. Je bent sociaal en flexibel, hebt een commerciële instelling en bent servicegevoelig. Ook initiatief nemen is erg belangrijk.

 

Inhoud van de opleiding

De opleiding is erg praktijkgericht. Je belangrijkste taak is het leren verkopen; je staat klanten netjes te woord en kan hen van het begin tot het eind van de aankoop begeleiden. Tijdens de lessen op school en tijdens je stage of in je leerbedrijf doe je de benodigde productkennis op om de klant goed te kunnen adviseren.

 

In de lessen word je wegwijs gemaakt in algemene ondernemersvaardigheden; je krijgt ook basiskennis over marketing, bedrijfseconomie en je leert presentaties maken. Daarnaast leer je ook veel over maatschappelijke onderwerpen en krijg je Nederlands, Engels en rekenen. Je klas bestaat uit een kleine groep leerlingen, waarbij veel aandacht is voor persoonlijke begeleiding. Er wordt gewerkt volgens een duidelijke structuur.

 

Je start in het basisjaar niveau 2/3. Ga je daarna verder voor de opleiding Verkoper, dan kun je dit doen via de Beroepsopleidende Leerweg (BOL) of via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). De opleiding duurt dan nog één jaar.

 

Kies je voor BOL, dan ligt het accent op leren op school. Daar krijg je ook al een behoorlijke portie praktijklessen. Je gaat b.v. naar het winkelcentrum om producten te verkopen, te promoten en je verdiept je in de producten. Je loopt een dag per week stage bij een winkel.

 

Kies je voor BBL, dan ga je een dag per week naar school om vooral theorielessen te volgen. Andere kennis en vaardigheden doe je op in je leerbedrijf.

BPV (stage)

Bij de BBL-opleiding Verkoper ga je 1 dag per week naar school. Daarnaast werk je minimaal 20 uur per week in een erkend leerbedrijf.

Eisen

• VMBO-diploma Basisberoepsgerichte leerweg (economie of wiskunde in het examenpakket wordt aanbevolen);
• VMBO-diploma Kaderberoepsgerichte leerweg of diploma Aankomend verkoopmedewerker.


Voor BBL gelden nog de volgende aanvullende eisen:
• Minimaal achttien jaar;
• Minimaal twintig uur per week betaald werk in de retail bij een erkend leerbedrijf;
• Om te starten in leerjaar 2 dient de leerling het basisjaar voldoende te hebben afgesloten.

Doorstroommogelijkheden

Met dit diploma kun je doorstromen naar de opleiding Verkoopspecialist.

Kosten opleiding

Als leerling van De Rooi Pannen hoef je geen onderwijsgeld te betalen aan onze school. Dat betekent dat je geen geld kwijt bent aan boeken en overige leermiddelen. Ook de ouderbijdrage, de kosten voor excursies etc. neemt De Rooi Pannen zelf voor haar rekening.

Zaken die eigendom worden van jou, zoals vakkleding voor de praktijklessen, zijn van de regeling uitgezonderd. Daarnaast moet je als leerling nog steeds les- of cursusgeld aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap betalen.

Locatie(s)

Tilburg

Heb je nog vragen?

Leerling Verkoper BBL
Jara Mertens

"Ik heb een vaste baan in een modezaak. Ook in de toekomst wil ik graag in de kledingbranche blijven werken. Ik volg een BBL-opleiding, omdat werken meer bij mij past dan leren. Ik koos voor De Rooi Pannen na een bezoek aan de open dag.
Ik vind De Rooi Pannen een fijne school, omdat ze veel extra begeleiding bieden bij vakken waar leerlingen minder goed in zijn. Wat mij het meeste bevalt aan de opleiding? Het feit dat ik de theorie uit de les direct kan toepassen in de praktijk."
De Rooi Pannen - Tilburg - Eindhoven - Breda | Disclaimer | Sitemap | Links Facebook Vimeo